Uz Kafu logo

Kako hladno vreme utiče na vašu lepotu?

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Kako dani počinju da budu sve kraći i vreme postaje hladnije, možda ćete početi da primećujete neke ne baš poželjne promene vezane za vaš dobar izgled. Na primer, sa prvim hladnijim temperaturama, koža se može osećati zategnutom ili izgledati više suvo nego inače. Ili ako ste skloni aknama, možda su one postale upaljenije nego ikad ranije! Prema dermatolozima, ove promene vezane za vašu kožu mogu se pripisati hladnom vremenu.

Pored toga, celo vaše telo trpi određene „posledice“ prelaska godišnjih doba. Ne treba posebno napominjati ono što je opšte poznato: zimi se više debljamo, što zbog manjka kretanja, što zbog gomilanja masnih rezervi za predstojeću zimu. U svakom slučaju, iz kog god ugla da posmatrate, hladno vreme i te kako utiče na vašu lepotu i izgled.

Iako ne možete ništa učiniti u vezi sa sezonskim smenama (osim da se premestite negde gde je klima toplija), to ne znači da vaš izgled mora da trpi posledice! Zauzmite stav: „U redu, hladno je i tu ne mogu ništa da promenim, ali zato mogu da prepoznam šta se to dešava sa mnom i kako mogu da se izborim sa tim“.

Pa hajde da vidimo kako to hladno vreme utiče na vašu lepotu.

Koža počinje da se suši

Jednostavno rečeno, koža voli konzistenciju, pa kada se vreme promeni, to je šok za vaš najveći organ (kožu). Prelazak sa toplog na hladno vreme može da utiče na vašu kožu jer se ona sada prilagođava novom okruženju. Na primer, kako prelazimo sa leta u jesen, temperatura i vlaga će brzo opasti, pa će koža morati više da se ‘’trudi’’ da održi adekvatnu hidrataciju – jer hladno vreme i vetar počinju da rade svoje. I ovo nesumnjivo dovodi do suve kože, koja postaje previše zategnuta, beživotna i može čak i da se peruta.

Kada se koža ozbiljno isuši, to može dovesti čak do pukotina na spoljašnjem sloju kože, gubitka hidratacije i upale – a sve to može ozbiljno uticati na celokupno stanje vaše kože. Da li treba da napominjem koliko ovo utiče na lepotu vašeg lica?

Ovi neugledni simptomi se dešavaju zato što kožna barijera tokom hladnog perioda postane narušena, čineći je podložnijom upali i iritaciji.

Nisu samo niske temperature uzrok ovim nevoljama na koži. Naime, kada dođe do iznenadne promene vremena, zajedno sa naknadnim promenama u načinu života (kao što su topli tuševi i korišćenje grejanja u domovima) –  sve ovo doprinosi gore pomenutoj suvoći i upali povezanim sa ovim prelaznim periodom. Neretko će sa sušenjem kože doći do sušenja sluzokože, što prati suvi nadražajni kašalj. Zato u zimskom periodu morate naročito pojačati brigu o sebi. Koristite sirup za kasalj i kada vas boli grlo, a posebno mislite na negu i hidrataciju kože, kako biste se odupreli ovom ataku na svoj dobar izgled.

Usne su ispucale

Sa prvim naznakama dolaska hladnog vremena, usne koje su ispucale i suše se su uobičajena prateća, ali svakako neželjena pojava. Dakle, koža trpi ozbiljan šok zbog temperaturnih razlika, počinje da se suši i zahteva viši nivo hidratacije. Kako je koža usana naročito osetljiva i podložna ovim promenama, ona se naglo isušuje i počinje da puca. 

Tokom hladnog vremena izloženi smo ekstremnim temperaturama i vetrovitim uslovima. Takvi uslovi mogu izazvati upalu i gubitak vlage sa usana. 

Kada se koža isuši i iritira do te mere da počne da puca, to je alarm da morate pojačati svoju negu. Jer ispucale usne definitivno nisu poželjne na vašem lepom i negovanom licu. Zato je hidratantni balzam za usne tako neophodan tokom hladnih meseci.

Pojava zimskog osipa na koži

Kako temperature padaju, tako se smanjuje i sadržaj vlage u vašoj koži. Ovo može dovesti do karakterističnog zimskog osipa. Zimski osip je područje iritirane kože. Najčešće je uzrokovan suvom kožom. Čak i ako imate zdravu kožu ostatak godine, tokom hladnih meseci možete razviti ovaj neugledni zimski osip. Stanje je uobičajeno i često se ponavlja iz godine u godinu. 

Bez lečenja i promena načina života, osip može trajati tokom čitave zime. Srećom, postoje načini da svoju kožu sačuvate zdravom i hidriranom tokom cele godine.

Zimski osip može obuhvatati bilo koji od sledećih simptoma: crvenilo, svrab, perutanje kože, sitne crvene bubuljice i slično. Može da se javi negde na telu, ali isto tako i na licu.

Verovatnije je da ćete razviti zimski osip ako imate ili ste nekada imali ekcem, rozaceu, dermatitis, kožne alergije i osetljivu kožu.

Provođenje puno vremena napolju takođe može povećati rizik od pojave zimskog osipa.

Da li se pitate zašto se javlja ovaj zimski osip? 

Spoljašnji sloj vaše kože sadrži prirodna ulja i mrtve ćelije kože koje zadržavaju vodu u vašoj koži. To pomaže da zadržite kožu mekom, hidriranom i glatkom. Niske temperature mogu uticati na stanje vaše kože. Hladan vazduh, niska vlaga i jaki vetrovi uklanjaju koži potrebnu vlagu. Podizanje toplote kada uđete u zagrejanu prostoriju i topli tuševi rade isto to. Ova teška stanja uzrokuju da vaša koža izgubi svoja prirodna ulja. To omogućava vlazi da se izgubi, što dovodi do suve kože i potencijalno zimskog osipa.

Javljaju se bore

Kada je i hladno i suvo vreme – najveća pretnja za vašu kožu su zapravo bore. Kada je vaša koža suva, bore i sitne linije na vašem licu su mnogo izraženije. Budući da se koža zimi mnogo više suši, ona postaje dehidrirana – a to naročito pogoduje nastanku ovih znakova starenja kojih se svi bojimo.

Pored toga, kako je zimi veće zagađenje vazduha zbog sezone grejanja, to znači da je koža više izložena štetnim supstancama koje izazivaju prerano starenje kože i samim tim pojavu bora. Kako god se okrenete, hladno vreme zaista deluje loše na vašu kožu gotovo u svakom smislu – zato je neophodno da pojačate negu kože!

Pogoršanje akni i drugih stanja kože

Kada vam koža postane suva, ona može reagovati prekomernom proizvodnjom prirodnih ulja. Ova ulja, poznata kao sebum, prave haos na vašoj koži, mešaju se sa prljavštinom i mrtvim ćelijama i tako stvaraju i pogoršavaju postojeće akne i bubuljice. 

Takođe, ako imate neko stanje kože poput ekcema, psorijaze ili rozacee, zimi će biti još gore! Na sva ova stanja kože utiču ekstremne temperature (kako visoke letnje, tako i niske zimske) i mogu izazvati ozbiljnu iritaciju, rasplamsavanje simptoma i bol. 

Tokom zime koža proizvodi niže nivoe esencijalnih masnih kiselina i ceramida, pogoršavajući dermatitis i ekcem. Neki ljudi takođe razvijaju vrstu urtikarije (koprivnjače) kada su izloženi hladnoći, kao i opšti svrab. 

Pored toga, vaša koža neće dobiti onoliko uobičajenih hranljivih sastojaka, jer hladnoća čini da se krvni sudovi u našoj koži skupljaju radi očuvanja toplote, ograničavajući sposobnost kiseonika i bilo koje druge dobre supstance da dođe do kože. To znači smanjenu regeneraciju kože i duži oporavak od bilo kakvih oštećenja. U osnovi, zimska koža zaista nije sjajna. 

Šta možete učiniti u vezi sa tim? 

Hidrirati, hidrirati i samo hidrirati. Kako spolja, tako i iznutra. Znamo da znate da bi trebalo da pijete više vode, ali to zaista vredi ponoviti. Kao i uvek, ciljajte na oko osam čaša vode dnevno. 

Ruke postaju grube i ispucale

Da li spadate u red onih koji vole da imaju i da na drugima vide lepe i negovane ruke? Ako je tako (a verujem da većina vas spada u ovu grupu), onda vam zima sigurno neće dobro doći. Poznato je da ruke naročito stradaju kada je suvo vreme, jer koža počinje da se suši i da puca. Još ako ne vodite dovoljno računa o nezi i hidrataciji kože ruku – utoliko je problem veći.

Mogu biti pogođeni čak i nokti. Oni postaju suvlji, lomljiviji i skloni pucanju. Jer kako se suše ruke, tako se suše i nokti. Još ako imate tendenciju da često perete ruke i da ih izlažete suvom i hladnom vazduhu – tim pre ćete primetiti ispucale i grube ruke. Ovo je definitivno neželjena pojava kada je u pitanju vaša lepota preko zime. Zato negujte svoje ruke!

Kosa postaje suva i oštećena

Znate li šta još znači hladno vreme? Oštećena kosa. Kada temperature počnu da padaju, kao i vlaga – čini se da kosa počinje da postaje suvlja i da se oštećuje.

Brzo ćete primetiti da je suv vazduh koren svih problema kada je u pitanju održavanje zdrave kose. Kako je vreme hladnije, vlaga počinje da se smanjuje, ostavljajući kosu suvom i beživotnom. Jedan od najboljih saveta za održavanje zdrave kose jeste da je održavate što je više moguće hidriranom. Inače će vaše sjajne vlasi izgledati beživotno, a niko to ne želi. 

Pošto vazduh postaje suvlji, a pramenovi postaju lomljiviji, vaša kosa je sklonija lomljenju i naročito ispucalim krajevima. 

Suprotno uvreženom mišljenju, hladno vreme nema direktnu vezu sa gubitkom kose. Međutim, verovatno ćete izgubiti više kose tokom hladnijih meseci zbog nedostatka hidratacije i vlažnosti vazduha nego u toplijim mesecima u godini. To je prilično uobičajeno među ženama.

Dobijanje na telesnoj težini

Koliko god vi vodili računa o svojoj ishrani i aktivnosti tokom hladnih meseci (mada je mali broj onih koji su zaista vrlo disciplinovani) – biologija ipak radi svoje. Poznato je da se tokom zimskih meseci skladišti više masnoće, kao vid adaptacije na hladnoću. Ako na to dodamo i nedostatak aktivnosti jer nas vreme ograničava, a uz to i bogatu zimsku trpezu – kilogrami se samo dodaju. Naša vitka linija koju smo tako pažljivo gradili preko leta se gubi.

Dobijanje na telesnoj težini je neizbežna nuspojava tokom hladnih meseci, a ovo itekako može da utiče na vaš izgled. Da biste se što više odupreli ovom trendu, morate biti naročito disciplinovani i uporni u tome da strogo vodite računa o svojoj ishrani i fizičkoj aktivnosti preko zime.

Zima je neizbežno godišnje doba i to ne možemo da promenimo, ali možemo da promenimo naš odnos prema svom licu i telu tokom zime i hladnog vremena. Kada znamo šta je to što predstavlja lepotu jedne žene i kako je hladno vreme narušava, na nama je da se trudimo da do toga ne dođe, a ako i dođe – da nastalo stanje rešimo. Hidratacija i redovna nega su ključ zadržavanja lepote i tokom hladnih meseci, tako da znate šta vam je činiti.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana