Makrobiotika
Za bolji danZanimljivosti
Autor: uzkafu
Sigurna sam da je svako od vas čuo za ovaj termin i da vam je prva asocijacija – određeni način ishrane , a nekima čak i vid mršavljenja. Međutim, to nije sve…
U želji da saznam više o makroboitici otkrila sam da nije u pitanju samo da li jedete ovo ili ono, već da se radi o jednstvenom koceptu koji pored izbora određenih namirnica podrazumeva i određeni način razmišljanja, ali i uopšte način života.
Makrobiotička ishrana je je samo aspekt mnogo šireg pojma nazvanog makrobiotika, koji pored posebnog režima ishrane podrazumeva filozofiju, način i stil života, odnosno shvatanje sveta i događaja u njemu kao večite interakcije dve suprotne sile, nazvane JIN i JANG
Makrobiotika se prvi put u istoriji pominje u spisima Hipokrata, gde tzv. „otac medicine“ makrobiotičarima naziva zdrave i dugovečne osobe. Herodot, Aristotel, Galen i drugi antički grčki pisci koriste reč „makrobiotika“ da bi opisali način života koji preko ishrane vodi ka zdravlju i dugovečnosti.
Filozofiju moderne makrobiotike stvorio je Japanac Žorž Osava (1893—1966) koji je svoju svoju filozofiju zdravog života bazirao na tradicionalnoj orijentalnoj i japanskoj medicini.
Temelji makrobiotike zasnovani su na principima sadejstva dve suprotne energije koje makrobiotičari nazivaju jin i jang. Ove dve reči nemaju adekvatan prevod na naš jezik pa se moraju koristiti u izvornom obliku. Jin energija označava širenje, a jang energija skupljanje.Bitno je da se vodi računa da ove energije budu usklađene u životu i samoj ishrani, tako da nijedna ne prevagne, a sve u cilju postizanja idealne ravnoteže istih.
Sva hrana koju uzimamo ima više jin ili više jang kvalitet a samim tim i takav uticaj na naš organizam. U makrobiotičkoj ishrani koriste se umereno jin i umereno jang namirnice koje se mogu uzimati svakodnevno bez opasnosti po zdravlje. Bitno je da ukoliko jedna namirnica preteže bilo na jin bilo na jang stranu vršimo njeno uravnoteženje. Naprimer: povrće (koje je po prirodi više jin) uravnotežujemo sa malo soli (jang), prženu šniclicu od tofua (više jin) uravnotežujemo sa soja sosom (više jang).
Slični postovi
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uzkafu-prolecna-detoksikacija-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Za bolji dan
Prolećna detoksikacija
Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...
Autor: Marina
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/03/uz-kafu-vitalni-vitamini-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Za bolji dan
Vitalni vitamini
Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...
Autor: Marija
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/04/uz-kafu-oslobodite-se-stresa-510x340.jpeg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Za bolji dan
Eliminišite stres
Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...
Autor: Ana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/04/uz-kafu-odmor2-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Za bolji dan
Odmor – nužnost ili ne?
Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...
Autor: Jovana
![](http://uzkafu.rs/wp-content/uploads/2011/04/uz-kafu-med-510x340.jpg)
![procitaj vise](http://uzkafu.rs/wp-content/themes/krojacevaskola/img/procitaj-vise.png)
Za bolji dan
Kako sprečiti šmrcanje?
Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...
Autor: Ana