Uz Kafu logo

Mindfulness – život u trenutku

Za bolji dan

Autor: uzkafu

kapljica vodeSasvim je izvesno da smo mi sami za sebe stvorili ovaj svet i ovu stvarnost u kojoj živimo. Doduše, mislim da moramo da se suočimo sa činjenicom da mi nismo stvoreni da u njemu živimo. Istina – mi se prilagođavamo i to, uglavnom, dobro, ali po koju cenu?

Kompjuteri nam omogućavaju da posao za koji nam je nekad trebalo godinu dana zavrsimo za dan, dva. Stalno smo dostupni i svi su nam dostupni jer telefone nosimo sa sobom. Broj informacija koji registrujemo svakog dana je neverovatan. Stres time izazvan je jak čak i kada se ne dešava nešto što bi nazvali stresnim. Postojanje je stresno samo po sebi u XXI veku. Zato nam trebaju alati kojima možemo da transformišemo stres. Jedan od tih alata je mindfulness ili svesnost.

Tvorac minfulness-a, Džon Kabat-Zin, kaže da je ta svesnost, ustvari, obraćanje pažnje koje je namerno, u ovom trenutku i bez prosuđivanja. Živeti ovaj trenutak kao da je stvarno važan, bez razmišljanja i stavova o njemu, bez briga o onome što će doći posle njega. Ne misliti – samo doživeti. Znam da zvuči teško, ali to se uči i treba da se vežba. Naposletku, treba da u tome budete samo malo bolji nego što ste sada, a dobit je nemerljiva.

Ono što u radu sa nekim ja hoću da postignem, je da taj neko postane i ostane ono što, u transakcionoj analizi, nazivamo Autentična ličnost. Autentična ličnost ostvaruje svoje urođene kapacitete za Svesnost, Spontanost i Intimnost. Svesnost je sposobnost da se bude ‘sada i ovde’, da se doživi. I kod oživljavanja ovog kapaciteta mindfulness je odličan ‘alat’. Pored toga, dokazano je korisna kao tretman kod stresa, anksioznosti, bola, poremećaja ishrane, zavisnosti, da jača imuni sistem, pomaze oporavak posle nekog negativnog iskustva. 

Evo primera vežbe, na engleskom, doduše. Probajte. Možda ne uspe iz prve. Uradite ponovo. Svaki put ćete biti bolji i bolji.

Bitno je da naučite princip i onda neće biti neophodno da sednete i radite samo to, moći ćete da vežbate svesnost bilo kada, na primer dok perete sudove. Umesto da tada mislite na hiljadu drugih stvari koje treba da uradite, moći ćete da osetite na rukama vodu i sapunicu, da čujete kako zveckaju tanjiri a kako čaše, da vidite mehuriće i staklo i keramiku i čelik, da nanjušite limun…

Ono što je još jako bitno jeste da učite decu kako da budu svesna. Ja, sa mojim klincima, legnem na travu (prednosti dvorišta) i onda se igramo. Zatvorimo oči i ja ih pitam a oni odgovaraju. Kako se osećaš? Šta sve čuješ? Šta sve osećaš na koži? Šta sve možeš da nanjušiš? Kakav je vazduh koji dišeš? Onda otvorimo oči. Koje sve boje vidiš? I šta god mi drugo padne na pamet u tom trenutku. Vi nađite neki svoj način.

Na kraju jako je bitno da ne smetnete s uma da je ovaj trenutak jedino na šta možete da utičete, i jedino što će za uzvrat uticati na vašu budućnost. Život je sada i ovde, sve ostalo su sećanja i fantazije.

*slika preuzeta sa http://yogainmyschool.com/


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana