Uz Kafu logo

Provereno efikasni načini za ublažavanje napetosti

Za bolji dan

Autor: Milena

Konstantan stres i napetost sasvim su očekivana stanja savremenog čoveka. Ovo zaista ne čudi, jer su skoro svi ljudi svakodnevno u gužvi, žurbi i buci koje stvaraju negativna osećanja i ne ostavljaju dovoljno prostora za odmor i opuštanje. 

Zbog toga je svaki način ublažavanja stresa poželjan i uvek dobrodošao. U ovom tekstu predstavljamo vam pet takvih načina. Neke od njih možete odmah da isprobate i sigurno ćete nakon toga primetiti razliku u nivou stresa raspoloženju. 

Tehnike disanja

Postoji nekoliko tehnika disanja koje eliminišu stres i nervozu. Ako osetite naglu promenu raspoloženja i pojačanu napetost, kratka meditacija i vežbe opuštanja mišića mogu vam pomoći. 

Kada je meditacija u pitanju, imajte na umu da ona nije samo disanje. Njena suština je da budete svesni svojih osećanja umesto da ih potiskujete. Uz redovno meditiranje naučićete da reagujete na svoja osećanja i postupke bez osude i kajanja. Ukoliko nemate iskustva u meditaciji, informišite se o pouzdanim aplikacijama ili Youtube seansama za vođeno meditiranje. 

Kada ste uznemireni i pod velikim stresom, probajte vežbe dubokog disanja. Ove vežbe u javnosti mogu izazvati blago čuđenje okoline, ali ne obraćajte pažnju, jer su pouzdane i medicinski priznate. Kratak dah za vreme stresnih situacija izaziva vrtoglavicu i napetost mišića. Za razliku od toga, disanje iz dijafragme dovodi više kiseonika u telo i samim tim pozitivno utiče na reakcije i osećanja. 

Neki terapeuti preporučuju i biofeedback tehniku koja podrazumeva konrtolisanje određenih fizioloških i moždanih procesa koji utiču na negativna osećanja i reakcije. Da bi se postigli željeni rezultati ovom tehnikom, potrebno je dosta rada i vežbanja, ali iskustva onih koji je primenjuju su uspešna, kako istraživanja pokazuju. 

Radite ono što volite

U čemu ste dobri? U crtanju? Heklanju? Pisanju? Trčanju? Ako dugo niste uživali u radnji koju volite, vreme je da to ispravite. Aktivnost koju volite pomoći će vam da steknete samopouzdanje i skrenete misli sa problema koji vas pritiskaju. 

Međutim, i učenje veština koje vas zanimaju može doneti željeno rasterećenje. Na primer, ako volite da crtate, ali niste baš vešti, pronađite online lekcije crtanja i pratite uputstva. Iznenadiće vas rezultati i verovatno ćete dobiti nove odgovore na pitanja o sebi. 

Kada je pisanje u pitanju, ono je poznato kao terapija za opuštanje i oslobađanje od loših misli. Zapisivanje osećanja, misli i dešavanja u velikoj meri može vam pomoći da razrešite neke svoje nedoumice i problem sagledate iz drugog ugla. 

Proverena aktivnost koja rasterećuje i donosi mnogo koristi organizmu je vežbanje. Pronađite fizičku aktivnost koja vam prija i organizujte vreme da je redovno upražnjavate. Lučenje endorfina tokom vežbanja oslobodiće vas stresa i unaprediti zdravlje. Potvrđeno je da joga efikasno deluje protiv napetosti pa možete za početak pronaći online časove na kojima ćete savladati neke osnovne tehnike.

Sredite svoje okruženje

Stara izreka kaže: “Uredna kuća, uredan um.” Ovo ne znači da vaša kuća treba da bude besprekorno sređena da biste se vi osećali dobro i rasterećeno. Retko ko ima vremena da kuću održava urednom sve vreme. Međutim, razmislite da li postoji nešto što možete da sredite, a već dugo odlažete? Možda je to presađivanje cveća, farbanje nekog starog nameštaja, sređivanje knjiga ili garderobe? Ovi poslovi odlični su za upravljanje stresom i privremeno će vam skrenuti misli sa problema koji vas pritiskaju. Kada budete videli rezultate svog rada, bićete zadovoljni i opušteniji, jer ste završili nešto važno, uprkos stresu i napetosti. 

Razgovarajte sa nekim 

Prijatelji i porodica su tu kada je teško. Imajte na umu da vas vole i da će vas rado saslušati. Vreme sa dragim osobama može doneti samo dobro vašem raspoloženju i emotivnom stanju. Ko zna, možda se iz razgovora i dobrih priča stvori radost i smeh koji provereno rasterećuje i u stresnim momentima vam je jako potreban. 

Ukoliko prijatelji imaju kućnog ljubimca, igrajte se sa njim, jer ćete na taj način osloboditi okstitocin koji popravlja raspoloženje. 

Probajte sitnice

Kada počnete da istražujete o načinima za ublažavanje stresa, videćete da ih ima mnogo i zaista su različiti. Neki imaju smisla, a neke zaista treba uzeti sa rezervom i ovde ih nećemo navoditi. 

Možete da probate da žvaćete žvaku, jer neka istraživanja pokazuju da opušta i podstiče dotok krvi u mozak.

Čaj od matičnjaka, valerijane ili zeleni čaj mogu da ublaže stres, a tu je i kafa, čiji miris opušta i popravlja raspoložanje. 

Probajte eterična ulja ili mirišljave sveće. Lavanda, ruža, kamilica, sandalovo drvo i mnoga druga eterična ulja veoma pozitivno utiču na raspoloženje, rasterećuju i opuštaju. 

Verovatno će vam bar jedan od predloženih načina pomoći da se malo opustite i zaboravite probleme. Ukoliko to nije moguće i osećate nesavladiv pritisak, potražite terapeuta. Krenite polako da se oslobađate loših stvari iz života i pronađite razlog za sreću.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana