Uz Kafu logo

Obratite pažnju na ove stvari kada kupujete kuću

Kafa kod kuće

Autor: uzkafu

Kupovina kuće ili bilo koje nekretnine jedna je od veoma važnih životnih odluka. Pored toga što je važna, sa sobom nosi niz izazova i pitanja koja zahtevaju iskustvo i savete stručnjaka za nekretnine ili onih koji su kroz kupovinu prošli uspešno i bez većih dilema.

Zbog toga smo zatražili savet iskusnih profesionalaca iz agencije Zidart. Naveli su nam neke osnovne stvari na koje treba da obrati svako ko je u procesu kupovine kuće, bez obzira na lokaciju, kvadraturu i namenu. 

Pratite savete stručnjaka koje delimo sa vama, zapamtite ih ili prosledite onima koji uskoro donose konačnu odluku o kupovini kuće. 

Procenite šta vam je potrebno

Neko oduvek živi u kući i ne može da zamisli drugu opciju. Život u stambenoj zgradi mu je neprihvatljiv i nezamisliv. Zato se podrazumeva da je naredna nekretnina koju kupuje – kuća. Ljudi koji već imaju iskustva sa životom u kući i njenim održavanjem, obično već u startu znaju šta im je potrebno i šta žele za sledeću životnu fazu. Međutim, oni koji su oduvek živeli u stambenoj zgradi i odlučili se na važan korak, a to je da kupe kuću sa dvoritštem, trebalo bi da se dobro informišu o sličnostima i razlikama u stilu života i svakodnevnim navikama. 

Pre svega, procenite koliko prostorija vam je potrebno, u skladu sa članovima porodice, načinom života i budućim planovima. Raspored prostorija u kući i u stanu se nekada u velikoj meri razlikuje, posebno ako kuća ima spratove. Razmislite o dnevnom boravku, terasama, načinu izlaska u dvorište. Pogledajte ponudu kuća i dobro se upoznajte sa njihovim rasporedom. Zamislite da živite u takvom okruženju i biće vam lakše da napravite okviran plan onoga što vam je potrebno. 

Proverite infrastrukturu

Ovo je najvažniji korak koji je neophodno da preduzmete prilikom kupovine kuće, odnosno čak i pre same portage za kućom. Ukoliko nekretninu kupujete na poznatoj lokaciji, onda vam je već jasno kako stvari stoje sa infrastrukturom. Međutim, ako se selite u drugi kraj ili u drugi grad, neophodno je da se dobro informišete i uverite da kanalizacija, vodosnabdevanje i struja funkcionišu besprekorno. Svaka kuća je posebna stambena jedinica i vlasnik odgovoran za sve kvarove i sam snosi posledce ukoliko dođe do infrastrukturnih problema. Zato pre kupovine ili prilikom razgledanja povedite sa sobom iskusnog majstora koji će vam reći kako stvari realno stoje – da li postoji rizik od većih problema nakon nekoliko godina korišćenja kuće. 

Razgovarajte sa iskusnima

Već je bilo reči o tome da je o životu u kući najbolje razgovarati sa onima koji imaju iskustva i uživaju u svim obavezama koje kuća iziskuje. Sigurno među prijateljima i poznanicima imate neke kojima je život u kući jedina opcija i ne bi ga menjali za život u stanu. Pažljivo pratite šta vam govore i tražite od njih da vam kažu sve pozitivne i negativne strane života u kući. Razmislite da li ste spremni na redovno održavanje kako kuće, tako i dvorišta. Verovatno će se kuća nalaziti dalje od prodavnica, centra grada i drugih lokacija koje su vam trenutno blizu. Ako ste svesni toga da će vam trebati više vremena i organizacije da odete u šoping ili “skoknete” da nešto kupite, onda nastavite da zamišljate sebe u kućnom okruženju. 

Upoznajte lokacije za budući dom

Ako već u startu iz nekog razloga znate gde želite da živite, imate sreće. Sve što vam preostaje je da u svom budućem kraju tražite kuću koja će zadovoljiti sve vaše želje i potrebe. Međutim, veliki broj ljudi, kada počinje potragu za kućom, nema dovoljno informacija o svim lokacijama. Zato je veoma važno informisanje o svim krajevima grada ili prigradskim naseljima koja bi ispunila zahteve. Možda je baš u ovom trenutku najbolje kontaktirati agenciju za nekretnine, jer ćete tamo dobiti preporuke na osnovu svojih kriterijuma i polako ćete nešto usvajati, a nešto odbacivati. Iskustva mnogih agenata za nekretnine govore da kupci kuća često nisu svesni svih prednosti određenih lokacija i olako ih odbacuju. Međutim, kada čuju drugu stranu priče i porazgovaraju sa starosedeocima, promene mišljenje i izaberu da kupe kuću u kraju o kome ranije nisu ni razmišljali. 

Ovo su osnovni saveti za one koji tek ulaze u razmišljanje o kupovini kuće ili su počeli da istražuju. U nekom od sledećih tekstova pisaćemo o detaljima prilikom konačne odluke. Odnosno, mi ćemo zapisivati, a stručnjaci za nekretnine će nesebično davati korisne savete, jer im je zadovoljstvo kupaca i prodavaca nekretnina uvek na prvom mestu. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Krompirići iz mikrotalasne

Treba da spremite brzinski ručak za dve ili jednu osobu? Muka vam je od ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Pilence na malo drugačiji način – pileća bajadera

Čak i ako niste veliki ljubitelji belog mesa, sigurna sam da možete uživati ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Braunis (Brownies)

Isproban recept više puta! Definitivno sam oduševljena ukusom. Za ljubitelje ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Slani mini-mafini

Postupak pripremanja  ovih  ukusnih mafina je  krajnje  jednostavan. Brzo ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Kafa kod kuće

Kako sačuvati vitamine iz voća i povrća

Voće sazrelo na drvetu bogatije je vitaminima od onog što uzri posle ...

Autor: Marija