Uz Kafu logo

Pet dobrih razloga za baštovanstvo sa detetom

Aktuelnosti

Autor: Milena

Razvijanje radoznalosti i interesovanja kod dece je nešto najvrednije što možemo da im pružimo u usadimo kao naviku i potrebu. Zato je veoma važno da iskoristimo sve aktivnosti kojima se bavimo kao odrasli tokom čitave godine i da ih mališanima predstavimo na zanimljiv način. 

Jedna od njih je baštovanstvo, a proleće je pravo vreme da se počne sa uzgajanjem biljaka. 

Ukoliko nemate kuću sa dvorištem ili vikendicu u blizini, možete da negujete biljke u saksijama na terasi. Važno je da se zabavite sa decom, da ona naučen nešto korisno i da stvarate zajedničke uspomene. 

Evo nekoliko dobrih razloga za nabavku baštenske opreme i druženje sa decom ovog proleća:

Kvalitetno vreme sa porodicom

Bez obzira na situaciju u kojoj se čitav svet nalazi već godinu dana, obaveze tokom radne nedelje i dalje su velika preokupacija i često ne ostavljaju dovoljno vremena za druženje sa porodicom. Deca imaju školske obaveze, učenje ili vrtić, roditelji rade u firmama ili kod kuće i na kraju dana ostane samo umor i raumišljanje o sutrašnjim zadacima. 

Zato je vikend za razonodu i zbližavanje. Isplanirajte na vreme dan za baštovanstvo. Zajedno kupite seme, zemlju, saksije, rukavice, lopatice, baštenska creva, ukoliko imate dvorište. Nabavite sve što vam je potrebno za sadnju bilajka, bez obzira na to da li se radi o cveću ili začinskom bilju

Možete i ranije da uključite celu porodicu u organizaciju, tako što ćete zajedno istraživati i beležiti šta biste sve mogli da nabavite ili da napravite pre nego što počnete da sadite biljke. 

Odmor i opuštanje

Kada se posvetite negovanju biljaka sa porodicom, zaboravićete sve što vas je mučilo tokom radne nedelje. Deca će takođe skrenuti misli sa svojih preokupacija koje nekada nisu baš prijatne i lake. Čitava porodica imaće utisak da stvara svoj tajni vrt u koji može da se skloni od svakodnevnih problema i briga. 

Zaista će vas umiriti potpuno nova vikend aktivnost koja nema nikakve veze sa radnim danima. Ukoliko ozbiljno shvatite ovaj poduhvat, opuštaće vas i sama pomisao na to da dolazi vikend i da vas očekuju prijatni baštovanski dani sa porodicom. 

Želja za zdravim načinom života

Kada se bavite prirodom i zelenilom, logučno je da ćete želeti da živite u skladu sa tim. Možete da pogledate tekstove o uzgajanju voća i povrća u dvoritšu, u kući ili na terasi. Videćete da nije komplikovano da napravite svoju malu baštu sa začinskim biljem, zelenom salatom, spanaćem, a kada se izveštite u tome, oprobajte se u proizvodnji šargarepe i luka za sopstvene potrebe. 

Razgovarajte sa decom o tome kako nastaje voće i povrće, posetite neke velike voćnajke, podstaknite ih da se hrane zdravije i im to pređe u naviku. 

Fizički pokreće

Svaki fizički rad dobar je za zdravlje. Ako imate baštu, onda će vam pripremanje zemlje za sejanje i sadnju biti odlična fizička aktivnost. Ne samo vama, već i deci. Zabavićete se, raditi nešto korisno i zbližićete se. Ima li čega važnijeg i lepšeg od kvalitetno provedenog vremena sa porodicim? Deca će biti zadovoljna, bez obzira na to da li su mališani ili tinejdžeri. Stariji su i zabludi kada misle da su mladima danas glavna preokupacija telefoni i igrice. Probajte da ih animirate na ovaj način. Biće im interesantno i da obave svoje baštenske aktivnosti na Instagramu ili TikToku. 

Razvija odgovornost i strpljenje

Rast i uzgajanje biljaka bilo koje vrste podrazumeva čekanje i posebnu pažnju. Upravo to nedostaje deci danas. Od malih nogu sve imaju na klik i na dugme. Kada je priroda u pitanju, stvari stoje malo drugačije. Da bi biljka iznikla iz semena, potrebno je vreme, strpljenje, pažnja i nega. Pokažite im da je čekanje sastavni deo života i puta do cilja. Pripremite ih na to da se u određenom periodu ništa neće događati, ali da će uskoro videti pravi malo čudo stvaranja biljke. 

I kada jednom počnete da se bavite baštovanstvom sa decom, videćete da neće biti kraja. Stvorićete svoje male rituale, uživaćete u porodičnom druženju i upoznavaćete različite vrste biljaka koje možete da proizvodite i uzgajate tokom cele godine. Više ne morate da čekate proleće da biste uživali u uzgajanju bilja. 


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu