Uz Kafu logo

Sibirsko zdravlje – upoznajte lekovito bilje Oljhona!

Za bolji dan

Autor: uzkafu

Stara japanska poslovica kaže:”Ko ne pije čaj, ne može da razume istinu i lepotu”.

Kad su počeli sami da uzgajaju čaj, Rusi su bili ponosni na svoj uspeh! Ispijanje čaja zaživelo je u svim kućama, kao i na dvoru. Na kutijama ruskog čaja iz Krasnodara pisalo je: “Nek napoji i nek srce ugreje!”

Rusi piju čaj kad im srce zaželi.

Svaka kuća ima svoju čajnu tradiciju. Ovaj napitak, koji greje i srce i dušu, pije se uvek i svuda, budući da je to za Ruse osnovno piće (sledi ga votka).
Samovar, ispijanje čaja iz tacne, staklene čaše s prelepim posrebrenim, metalnim držačima… To su slike na koje uvek prvo pomislimo kad se setimo ruskih klasika, književnih opisa ili umetničkih dela.
Kad zamislimo čuveni ruski sto s čajem, vidimo samovar. Okrugli mali porcelanski čajnik za “zavarku” (kocentrat čaja). Šolje s tacnicama i kašičicama ili staklene čaše s posrebrenim držačima. Šećer u kocki, odnosno u grumenu koji se lomi pri posluživanju čaja…
Uobičajene su i slane ili slatke palačinke, mali sendviči, razne pite, sitni kolači (tradicionalni tulski medenjaci), kiflice od mekog brioš testa (francusko pekarsko testo s dodacima ili bez njih).
Obavezno je slatko ili džem, malo suvih ruskih đevreka na kanapu, kobasice, sirevi i kiseli krastavci, a za odrasle – i suva riba, te votka….

Rusi piju čaj nekoliko puta dnevno (obično četiri puta), između obroka, a u dane posta i zimi – i češće.

Za njih je čaj sinonim za razgovor, gostoprimstvo, pomirenje i ljubav.

U Rusiji se gotovo nevaspitanim smatra zgrabiti šolju napravljenog čaja i potrčati za poslovima. Ako nemate vremena – i ne pijete čaj! Nisu prihvatljivi ni ćutanje i zamišljenost za stolom, što je karakteristično za japanske ili kineske ceremonije ispijanja čaja. Ovakvo ponašanje Rusima je znak ljutnje i dubokog nepoštovanja domaćina.

Kako je čaj, kulturološki, stigao u Rusiju?

Ruski car Aleksej Mihajlovič Romanov (otac Petra Velikog) dobio je od kineskog cara na poklon kutijicu skupog kineskog čaja najviše sorte. Rusi nisu znali ni da ga pripreme pravilno – kako su ga satima ukuvavali kao supu, tako gorak ukus nije im se dopao, te ga nisu ni pili.
Ipak, ruski car bio je uporan, pa je sam pripremao napitak kojim se lečio. S vremenom – kad su ruski istraživači dospeli do Sibira, gde se uveliko pio čaj, ovaj napitak postao je popularan i u Rusiji, pogotovo na dvoru.
Tada, u 16. veku, pio se samo zeleni ili žuti kineski čaj, ali bez šećera. Možda upravo zbog toga, dugo ga nisu pile ni žene ni deca. Smetao im je taj opori ukus, na koji nisu bili naviknuti, budući da su tradicionalna ruska pića slatka.

Za ceo svet samovar je simbol ruske tradicije konzumiranja čaja.

On se prvo koristio za kuvanje medovine. Ali ne one alkoholne, već napitka od meda i vode s dodatkom aromatičnih začina (rus. sbitnя). Samovar je potom prilagođen pripremanju vode za čaj. Ali to nije ruski izum – ovakav princip pripreme vrele vode potiče iz starog Rima, gde se posuda s vodom stavljala u posudu sa vrelim kamenjem.
Poznato je da je Petar Veliki u 18. veku doneo iz Holandije uređaj koji je podsećao na moderni samovar – kasnije su ga, po njegovom naređenju, ruski majstori iz grada Tule i s Urala adaptirali. Naime, napravili su drugu verziju i dali joj rusko ime. Dakle, samovar je „rusificiran“.
Danas, najvišu vrednost imaju tradicionalni sibirski čajevi koji potiču sa Bajkala i čuvenog svetilišta Oljhon.

Smatra se privilegijom imati u kući takav čaj, a onaj koji ga pije biće “večno zdrav”.

Sibirsko Zdravlje nudi ekskluzivnu seriju fitočajeva  LEKOVITO BILJE OLJHONA prema principima burjatske narodne medicine.

Unikatno, po svojoj lepoti i unutrašnjoj energiji, jezero Bajkal i ostrvo Oljhon stanište su divljih lekovitih trava i plemena Burjati. Šta je to Oljhon? Najveće ostrvo na Bajkalu, mesto koje očarava svojom lepotom! Za narod koji naseljava ova mesta ostrvo je hiljadugodišnje svetilište. Dugačko više od 70 kilometara, a široko 15 kilometara, ostrvo Oljhon čuva najsvetija mesta ogromne Burjatije.

Ovde se nalazi i sveta gora Ižimej, ovde je i sveti rt Burhan, na koji sa strepnjom svraćaju i galebovi, ovde je i čuvena Šamanska pećina.

Po predanju, upravo Oljhon je domovina Burjata.

Oljhon je priznat i najstariji isceliteljski centar u svetu! Od davnina su lokalni narodi tražili isceljenje od mnogih bolesti kod šamana na Oljhonu. To je unikatno mesto po svojoj klimi i geografskom položaju. Ovde su potpuno posebni mikroklimatski uslovi, koji s jedne strane prouzrokuju neobično blagu klimu za Sibir, a s druge, stvaraju jedan od najsurovijih sibirskih vetrova koji se zove sarma.

Postoji još jedna čudesna odlika Oljhona, s jedne strane ostrva, Bajkal je u proseku dubok do 150 metara, a s druge strane ostrva je najdublja tačka jezera – 1640 metara! Izgleda da je sve to zajedno stvorilo čudesnu raznolikost i čudesnu snagu lekovitog bilja ostrva Oljhon, koja od davnina privlači burjatske i mongolske šamane, iscelitelje i savremene naučnike.

Po zalihama i kvalitetu lekovitog bilja Oljhon možemo smatrati neprikosnovenim šampionom!

Ni jedan deo sveta se ne može uporediti s Oljhonom po broju lekovitih biljaka na jednom kvadratnom kilometru. Nigde više u svetu ne možemo videti na maloj površini (700 km kv) biljke koje rastu jedna pored druge, a koje inače rastu u nespojivim klimatsko-geografskim zonama.

Na primer, jako redak runolist, koji se u drugim mestima nalazi samo na vrhovima koji su pokriveni večnim ledom i snegom, raste na ostrvu Oljhon zajedno s običnom majčinom dušicom i kurilskim čajem.

Biljke Oljhona imaju neobično visoku koncentraciju biološki aktivnih supstanci!

Drevni iscelitelji su to objašnjavali time što je Oljhon mesto spajanja dve najjače energetske struje.  Energije Zemlje, koja se uzdiže nad dubinama Bajkala iz samog centra planete i energije Sunca, koje gotovo da ne napušta ovo mesto koje je među najsunčanijim mestima u svetu.

Savremeni naučnici tvrde da je razlog unikatna mikroklima Oljhona. Kako god, ali oljhonske biljke su zaista unikatni koncentrati lekovitih supstanci.

Upravo te biljke poseduju energiju Oljhona, u spoju s hiljadugodišnjim znanjem tibetske i burjatske medicine. Danas, zahvaljujući modernoj nauci i tehnologiji iz Novosibirska, možemo ih osetiti kroz fitočajeve “Lekovito bilje Oljhona”.

Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Prolećna detoksikacija

Proleće je vreme kad se sve setimo da imamo neko kilo više. To možda neće ...

Autor: Marina

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Vitalni vitamini

Svaki deo vašeg tela zahteva određene namirnice. Kostima su potrebni izvesni ...

Autor: Marija

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Eliminišite stres

Smanjenje stresa je veliki biznis. Kupuju se knjige za samopomoć, plaćaju ...

Autor: Ana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Odmor – nužnost ili ne?

Uprkos svim pozitivnim stranama koje odlikuju savremenu civilizaciju, visokom ...

Autor: Jovana

procitaj vise
Pročitaj više

Za bolji dan

Kako sprečiti šmrcanje?

Više ne znate kako da se izborite sa prehladama, alergijama i ostalim disajnim ...

Autor: Ana