Uz Kafu logo

Iskoristite vikend za uživanje sa decom

Aktuelnosti

Autor: uzkafu

Posle duge i naporne nedelje na poslu, vikend je idealan za kupovinu, šetnju i kafu sa prijateljima. Ako imate decu, to nije baš uvek izvodljivo i treba smisliti aktivnosti kako bi svi proveli kvalitetno vreme. Najbolje vikend aktivnosti su one kada ste fizički aktivni, aktivirate svoju maštu ili učite nešto novo, ali pre svega one u kojima se zajedno zabavljate. Kada ste umorni nakon naporne nedelje, nije baš lako smisliti način na koji možemo animirati mališane, pa evo nekoliko praktičnih saveta koji mogu biti od pomoći u takvoj situaciji.

Organizujte vožnju biciklom

Odlazak u prirodu je idealan spoj fizičke aktivnosti i uticaja prirode na organizam. Svež vazduh i zelenilo odmoriće vaš um i dati vam pozitivnu energiju. Provedite prijatno vreme vozeći bicikl sa svojom decom. Konačni cilj neka bude sladoled na nekom prijatnom i mirnom mestu. Za ovo putovanje iskoristite biciklističke staze i pobegnite od gradske gužve. Naravno, uvek nosite svu potrebnu opremu i proverite ispravnost svojih prevoznih sredstava.

Idite u bioskop 

Kišan je i dosadan dan, domaći zadaci su završeni i treba iskoristiti slobodno vreme. Možete otići u bioskop sa decom i zabaviti se uz dobar film ili možda crtani film. Uz crtane filmove jednako uživaju i odrasli, oni mogu biti zabavni i edukativni u isto vreme. Magija bioskopa fascinira decu. Mračna prostorija sa mnogo ljudi, sjajna priča praćena muzikom i slikama na ogromnom ekranu. Deca se odlično provode i uživaju u svakom trenutku.

Razvijajte kreativnost

Nije vam potrebno mnogo novca kako biste zabavili svoju decu na pravi način. Kako bi deca bila angažovana i zainteresovana, nekada je dovoljno malo kreativnosti. Deca su željna igre, a da bi ona bila zabavna, mora da im pokrene maštu. Čak i najskuplje igračke vrlo brzo dosade, tada treba naći novi način za zabavu. Kreirajte sa svojom decom nove i unikatne igračke koje će zaokupiti njihovu pažnju. Nisu vam potrebna velika ulaganja, samo malo lepka, rebrasti karton u rolni i neke kreativne sitnice koje pronađete u kući. Od njega se može napraviti mnogo zanimljivih igračaka, samo se prepustite mašti. Ova kreativna aktivnost pomaže da reciklirate karton, ali i da se zabavite sa decom. Prepustite se mašti, pravite tortu od kartona u rolni, možda kolica za lutku ili auto, izbor je na vama.

Organizujte posetu rođacima

Ako deke i bake, tetke i ostali članovi porodice žive u drugom gradu, vikend može biti savršen za odlazak kod njih. Provođenje vremena sa rođacima je dragoceno za decu i roditelje. Zajedničke aktivnosti, razgovori i igra stvaraju nezaboravne i lepe uspomene.

Provedite dan u zoološkom vrtu

Ovo je uvek zabavno. Deca nauče nešto novo o životinjama, istovremeno šetate i razgovarate. Upoznaćete neke nove životinjske vrste koje vode poreklo sa drugih krajeva sveta. Svaka od njih krije neku svoju tajnu, a mladunci uvek privlače pažnju. Zoološki vrt je uvek pravi izbor kada je lep i sunčan dan i mesto gde ćete sa decom provesti kvalitetno vreme.

Posetite muzeje

Umetnost, kultura i kreativnost su važne stvari u dečijem odrastanju. Razvijajte umetnost kod dece u svim njenim oblicima: vizuelnu umetnost, ples, pozorište. Sve ovo ima pozitivan uticaj na njihov emocionalni razvoj, podstiče kreativnost i izražavanje i pomaže u razvoju komunikacijskih veština. Planirajte unapred i razmislite o najvažnijim stvarima koje biste želeli da vidite u muzeju. Pojedina deca misle da su muzeji dosadni i namenjeni odraslima. Razgovarajte sa njima pre posete i pokušajte da ih zaintrigirate pričom i objašnjenjima, uputite ih u to šta se sve novo može saznati i naučiti prilikom posete. Pažljivo odaberite gde ćete otići u skladu sa njihovim interesovanjima.

Društvene igre kao zabava za celu porodicu

Ovo je idealno za dane kada vam se prosto ne izlazi iz kuće ili kada to vremenske prilike ne dozvoljavaju. Osmislite zanimljive aktivnosi i zabavite celu porodicu. Razne društvene igre su savršeno rešenje. Ako imate decu različitih uzrasta, vodite računa da u njima može da učestvuje cela porodica. To mogu biti igre asocijacije, zanimljiva geografija ili igra pantomime.

Organizujte se prema željama dece

Kada vas deca malo viđaju u toku nedelje, njima je potreban mir i vaš zagrljaj. Poslušajte želje svoje dece, možda se iznenadite kada čujete koliko su one jednostavne kada je u pitanju porodično vreme. Ispunite ih i uživajte u svakoj sekundi sa njima. Vreme provedeno sa porodicom između svih obaveza koje imate, potpuno je dragoceno. Svi želimo da imamo zdrave porodične odnose i gradimo poverenje. Svesni smo da deca brzo odrastaju i svaki trenutak sa njima je poseban. Ono što promeni čitav život čoveka, njegov pogled na ljude i svet, upravo su ta mala bića-deca. Neprocenjivo blago zbog kojeg se svakog jutra budimo raspoloženi. Njihov osmeh je najveće bogatstvo, iz toga proizilazi naša želja da ih usrećimo i vidimo nasmejane.

Važno je znati slušati svoje dete i pokazati mu kako da ono sluša vas. Odrastanje je proces u koji ulazimo zajedno sa svojom decom. Iz tog razloga potrebno je da ih osluškujemo, pratimo i asistiramo načinu na koji deca počinju da izražavaju sebe. Moramo biti svesni da naša deca odrastaju u drugačijim okolnostima u odnosu na nas. Slušajmo njihove želje i tako ćemo otkriti kakav je to mali svetu kojem oni žive.


Pretplati me
Obavesti o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Slični postovi

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Mali saveti za veliki izbor pozivnica za venčanje

Organizacija venčanja je veoma uzbudljiva i lepa faza, ali u isto vreme ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti, Za bolji dan

Soda bikarbona

Pre par dana sam od prijateljice dobila šumeći sapun za pravljenje kupke. U ...

Autor: Lavanda

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Ideje za renoviranje koje će podići cenu vaše nekretnine

Ukoliko planirate da u skorijoj budućnosti prodate svoj stan ili kuću, pravi ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Otpornost i trajanje zastave zavisi od njene izrade

Danas je vrlo rasprostranjeno isticanje i nošenje zastave u različitim ...

Autor: uzkafu

procitaj vise
Pročitaj više

Aktuelnosti

Kako servisirati svoj automobil

Ključna stvar osim vožnje je da Vaš automobile bude u ispravnom stanju ...

Autor: uzkafu